Solfolket

Solfolket – Sörmlands Låtverkstad

SOLFOLKET är en folkmusikutbildning för dig som längtar efter att spela, sjunga och dansa tillsammans med andra. Ett år med SOLFOLKET består av fem kurshelger där man bor och musicerar tillsammans för att utvecklas inom folkmusik. Under läsåret kommer flera grupper att jobba var för sig och i en enda storgrupp för att förena kraften som finns i deltagarna och i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör vi en offentlig konsert i slutet på året som formas utifrån deltagarna.

Alla är välkomna att bada i folkmusik tillsammans med vårt team av erfarna pedagoger:

  • Du som är ung och törstig på att spela, spela, spela och ha kul.
  • Du som är vuxen och längtar efter mer musik i Ditt liv.
  • Du som vill uppmuntra och dela folkmusiken med dina barn eller barnbarn.
  • Du som söker efter gemenskap och nya vänner som delar samma intresse.

Grupper:

Spelverkstad

För instrumentalister över 10 år som har spelat i minst 2 år och har vana att spela på gehör. Alla instrument välkomna.

Sångverkstad

För alla över 10 år som är sångsugna, vill utveckla sin röst, sitt utryck och sin folkmusikrepertoar.

Solbarn

För barn 4-10 år och medföljande vuxna. Vi sjunger, dansar, berättar, provar på olika instrument och leker både inomhus och ute i den fantastiska skogs- och havsmiljön.

OBS! För att skapa en kreativ och trygg lekgrupp så uppmuntrar vi en anhörig vuxen att delta tillsammans med sitt barn. En ansvarig vuxen måste finnas på området. Småsyskon är välkomna att följa med en vuxen och lyssna/vara med i den mån de kan.

Solfolket

Detta kan du förvänta dig av ett år med SOLFOLKET:

  • Möta engagerade pedagoger med stor erfarenhet av att jobba med folkmusik
  • Vara med om att bygga en tät gemenskap och träffa nya människor med samma intresse
  • Utveckla ditt gehör, då undervisningen sker uteslutande på gehör
  • Öka din scenvana
  • Bredda din repertoar och lära dig mer om folkmusik och samspel

Pedagogerna:

L Arvid
Arvid Rask
Gitarrist och sångare från Kolonien (ÅRETS NYKOMLING på Folk- & Världsmusikgalan 2013) och Världens Band med en förkärlek för Dylan-aktig folkmusikafro och politiska texter. Människoälskare med väldens gladaste utstrålning.

 

L Emma - bild Mia Marin
Emma Reid
Fiolspelman med rötter i både svensk och engelsk folkmusik som har en förmåga att tala genom fiolen. Spelar bl a med Ellika Frisell, Daniel & Emma samt aktuell i Lena Willemarks komposition Blåferdi. Brinner för svänget, samspelet och det berättande i musiken.

 

L Daniel - bild Mia Marin
Daniel Reid
Saxofonist och multiinstrumentalist som brinner för att jobba med genreöverskridande projekt. Turnerar med bl.a. Folk All-in Band, Golbang, Teater Sláva och Daniel & Emma. Älskar att komponera, arrangera, producera och att hitta energin i grupper genom lek och utmaningar.

 

L Kersti - bild Mats Rehnman
Kersti Ståbi
Sångerska och berättare från Hälsingland, med stor kärlek till improvisation, folkpoesi, Alice Tegnér och allsång. Har undervisat på Hovrastämman i alla år och uppträder bl a med Bölja-Hallberg-Härdelin-Ståbi och med barnföreställningen Världens längsta svans.

 

L Helle
Helle Axel-Nilsson
Har under 20 års tid arbetat med kroppskännedom och ergonomi på Stockholms musikpedagogiska institut och Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Brinner för att hjälpa musiker och sångare att få tillgång till sin fulla kraft och en kropp som håller och oavsett om den arbetar, talar, sjunger eller spelar.

 

L Martina
Martina Jordan
Scenkonstnär med kroppen som instrument samt rytmik- musik och danspedagog som bjuder in barn och vuxna att vara medskapande. Martinas föreställningar rör sig mellan musik, rörelse och berättande, bl. a i inkluderingsprojektet Kreativa Platser samt den interaktiva barnföreställningen Silmandril.

 

L Liv
Liv Larsson
Suzukilärare på fiol och altfiol, leder körer och spelar gärna folkmusik. Är utbildad ledare av sång- och danslekar och älskar att introducera de minsta barnen till musik. Jobbar även med personlig utveckling och inom akutsjukvården.

Plats

Solvikskolan, 6km utanför Järna – en skola i skogsmiljö med fantastiska förutsättningar för kursverksamhet.

Tid och upplägg

Fem helger på ett läsår. Första och sista helgen träffas vi redan på fredagkvällen då fokus är att bilda en gemenskap genom lek, dans, jam mm. Undervisning i grupp sker på lördag-söndag. Flera gånger per dag samlas alla för gemensam undervisning/aktivitet. Varje helg avslutas kl 16 på söndagen.

Hösten 2017: 15-17 sep, 11-12 nov
Våren 2018: 20-21 jan, 10-11 mars, 4-6 maj (konsert 6 maj)

Foto: Duncan Strouts

Foto: Duncan Strouts

Mat och logi

Övernattning (valfritt) på madrasser i Solvikskolans klassrum. Maten är ekologisk och vegetarisk. På fredagskvällarna har vi knytkalas.

Avgift

Spelverkstad/sångverkstad
5 000 kr för fem helger, helinackordering*.
Familjerabatt: Två deltagare från samma familj: 8 000 kr. Tre eller fler deltagare från samma familj: 10 000 kr. Delbetalning erbjuds.

Solbarn
3 500 kr för fem helger, helinackordering*. Avgift medföljande vuxen: 1500 kr. Delbetalning erbjuds.

Kontakt vid frågor

Daniel Reid, info@danielemma.se, 0709-566191. *Kontakta Daniel om Du inte har råd att betala fullt pris.

Anmälan för 2017/2018 öppnar under maj 2017.
Sista anmälningsdatum: 30 augusti.

SOLFOLKET anordnas av Studieförbundet Bilda, Södermanlands Spelmansförbund och Daniel & Emma Reid.

Solfolket på Facebook 

Kommentarer inaktiverade.