Solfolket

Solfolket – Sörmlands Låtverkstad

SOLFOLKET är en folkmusikutbildning för dig som längtar efter att spela, sjunga och dansa tillsammans med andra. Ett år med SOLFOLKET består av fem kurshelger där man bor och musicerar tillsammans för att utvecklas inom folkmusik. Under läsåret kommer flera grupper att jobba var för sig och i en enda storgrupp för att förena kraften som finns i deltagarna och i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör vi en offentlig konsert i slutet på året som formas utifrån deltagarna.

Alla är välkomna att bada i folkmusik tillsammans med vårt team av erfarna pedagoger:

  • Du som är ung och törstig på att spela, spela, spela och ha kul.
  • Du som är vuxen och längtar efter mer musik i Ditt liv.
  • Du som vill uppmuntra och dela folkmusiken med dina barn eller barnbarn.
  • Du som söker efter gemenskap och nya vänner som delar samma intresse.

Grupper:

Spelverkstad

För instrumentalister över 10 år som har spelat i minst 2 år och har vana att spela på gehör. Alla instrument välkomna. Spelverkstan kommer att delas i två grupper efter spelerfarenhet.

Sångverkstad

För alla över 10 år som är sångsugna, vill utveckla sin röst, sitt utryck och sin folkmusikrepertoar.

Solbarn

För barn 4-10 år. Grupptid består av att vi dels lär genom sång, dans, rörelse, rytm och med hjälp av olika instrument, och dels av fria lekstunder både inomhus och ute i den fantastiska skogs- och havsmiljön. Inga krav på att spela ett eget instrument, men tar man med så blir det tillfällen att spela i gruppen, och det finns även möjlighet att prova på nyckelharpa! Solbarn är med på alla gemensamma aktiviteter såsom uppvärmning, deltagarkonserter, lärarkonserter och lek- och danskvällar.

Barn upp till klass 1 ska ha en medföljande vuxen med sig i gruppen. Barn från klass 1 och uppåt är själva i gruppen men en ansvarig vuxen måste finnas på området (t ex i en annan grupp). Undervisningen sker ibland i dessa två mindre grupper och ibland i storgrupp.

Solfolket

Detta kan du förvänta dig av ett år med SOLFOLKET:

 • Möta engagerade pedagoger med stor erfarenhet av att jobba med folkmusik
 • Vara med om att bygga en tät gemenskap och träffa nya människor med samma intresse
 • Utveckla ditt gehör, då undervisningen sker uteslutande på gehör
 • Öka din scenvana
 • Bredda din repertoar och lära dig mer om folkmusik och samspel

Pedagoger Spelverkstad:

L Arvid
Arvid Rask
Gitarrist och sångare från Kolonien (ÅRETS NYKOMLING på Folk- & Världsmusikgalan 2013) och Världens Band med en förkärlek för Dylan-aktig folkmusikafro och politiska texter. Människoälskare med väldens gladaste utstrålning.

 

L Emma - bild Mia Marin
Emma Reid
Fiolspelman med rötter i både svensk och engelsk folkmusik som har en förmåga att tala genom fiolen. Spelar bl a med Ellika Frisell, Daniel & Emma samt aktuell i Lena Willemarks komposition Blåferdi. Brinner för svänget, samspelet och det berättande i musiken.

 

L Daniel - bild Mia Marin
Daniel Reid
Saxofonist och multiinstrumentalist som brinner för att jobba med genreöverskridande projekt. Turnerar med bl.a. Folk All-in Band, Golbang, Teater Sláva och Daniel & Emma. Älskar att komponera, arrangera, producera och att hitta energin i grupper genom lek och utmaningar.

Pedagog Sångverkstad:


Maja Långbacka
Musiker och låtskrivare med sång som huvudinstrument. Maja jobbar genrebrett och nyfiket, men med den svenska folkmusiken som musikaliskt modersmål. Hon har setts och hörts bl a i flera Cirkus Cirkörproduktioner och hyllade barnföreställningen Våga Vara, och lanserar i nuläget sin nya duo Långbacka/Bådagård.

Pedagoger Solbarn:

L Martina
Martina Jordan
Scenkonstnär med kroppen som instrument samt rytmik- musik och danspedagog som bjuder in barn och vuxna att vara medskapande. Martinas föreställningar rör sig mellan musik, rörelse och berättande, bl. a i inkluderingsprojektet Kreativa Platser samt den interaktiva barnföreställningen Silmandril.


Fee van Arkel

Nyckelharpist, dansare och lärarstudent med stort intresse för interaktion och kommunikation samt för musik i olika genrer. Fee älskar att möta människor i lärandesituationer, har en självklar utstrålning och förkärlek till barn och studerar idag på Stockholms universitet för att bli lågstadielärare.

Plats

Solvikskolan, 6km utanför Järna – en skola i skogsmiljö med fantastiska förutsättningar för kursverksamhet.

Tid och upplägg

Fem helger på ett läsår. Första och sista helgen träffas vi redan på fredagkvällen då fokus är att bilda en gemenskap genom lek, dans, jam mm. Undervisning i grupp sker på lördag-söndag. Flera gånger per dag samlas alla för gemensam undervisning/aktivitet. Varje helg avslutas kl 16 på söndagen.

Hösten 2018: 26-28 okt, 24-25 nov
Våren 2019: 26-27 jan, 30-31 mars, 10-12 maj (konsert 12 maj)

Foto: Duncan Strouts

Foto: Duncan Strouts

Mat och logi

Övernattning (valfritt) på madrasser i Solvikskolans klassrum. Maten är ekologisk och vegetarisk. På fredagskvällarna har vi knytkalas.

Avgift

5 000 kr för fem helger, helinackordering (i Solbarnens yngre grupp inkluderas medföljande vuxen i priset).
Familjerabatt: Två deltagare från samma familj: 8 000 kr. Tre eller fler deltagare från samma familj: 10 000 kr. Delbetalning erbjuds.

Kontakt vid frågor

Daniel Reid, info@danielemma.se, 0709-566191.

Anmälan till: Studieförbundet Bilda, www.bilda.nu/solfolket eller tel. 08-727 18 00.
Anmälan för 2018/19 öppnar 7 september!
Sista anmälningsdag: 5 oktober 2018.

SOLFOLKET arrangeras av Daniel & Emma Reid samt Studieförbundet Bilda, med stöd från Folk You och Helge Axelsson Johnssons Stiftelse.

Solfolket på Facebook 

Kommentarer inaktiverade.